Den gode nyheten er at vi i Skue Sparebank hjelper deg med det meste – men vi kommer ikke for å pakke ned i flyttekassene dine.

Har du en boligdrøm?

Mange bærer på en skikkelig boligdrøm som man ønsker å realisere i løpet av livet. Et større hus, en sentral leilighet eller et småbruk med liten låve og egen traktor. Midt i livet er det kanskje mulig å gjøre drømmen til virkelighet. På veien mot boligdrømmen er det unektelig en del barrierer man må over, og mange tenker at dette blir for slitsomt.

Book et digital eller fysiskmøte med banken

 Slik hjelper banken deg ved kjøp av bolig

I Skue Sparebank er våre rådgivere vant til å lose kundene gjennom et boligskifte;

  • Vi tar først en gjennomgang av økonomien til deg og din familie for å avklare hvilke rammer dere har for ny bolig.
  • Vi har nært og godt samarbeid med Aktiv Eiendomsmegling som bistår med salg av din nåværende bolig, og prosessen rundt dette.
  • Eiendomsmegleren kan også bistå med leting etter din boligdrøm, og kjøpet av denne.
  • Når du og familien er klare for å ta det store valget, vil bankrådgiveren din være en trygg sparringspartner gjennom hele prosessen.

Det er derfor vi ofte sier at «vi kan ikke pakke for deg, men vi vil hjelpe deg med mye annet». Våre rådgivere er med deg fra du selger din gamle bolig, og til du er på plass i ny.

For å forberede seg til et boligskifte er det greit å være kjent med noen vanlige bank-uttrykk.

 Her er 5 kjappe:

  1. Betjeningsevne
    Handler om hva du er i stand til å betale i lån. Banken vurderer det ut ifra skattemelding fra året før og de tre siste lønnsslippene. Vi ser også på om du har betalingsanmerkninger eller har vært innblandet i andre forhold som sier noe om hvordan den økonomiske tilstanden din er.

  2. Rentebuffer
    En rentebuffer betyr at banken må regne på din økonomi, og se om du tåler en renteøkning på 3 prosent. Det kan også avgjøre hvor stort lånet ditt kan være.

  3. Hvor mye kan jeg låne?
    Samlet gjeld kan ikke være mer enn fem ganger din brutto årsinntekt. Med samlet gjeld mener vi all gjeld du har, inkludert eventuell studiegjeld og kredittkortgjeld. Tjener du 600.000 kroner, kan du altså maksimalt låne 3.000.000 kroner.

  4. Egenkapital
    Du må ha minimum 15 prosent egenkapital av det totale kjøpsbeløpet. I tillegg må du ha midler til å betale omkostninger knyttet til boligkjøpet.

  5. Finansieringsbevis
    Finansieringsbevis er rett og slett bankens bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Dette får du fra banken etter å ha hatt en samtale og gått gjennom økonomien din. Når du får ditt finansieringsbevis, kan du gå på visning og legge inn bud. Husk at du ikke skal oppgi beløpet i finansieringsbeviset ditt til en megler. Megleren vil kontakte banken for å få bekreftet din finansiering dersom du deltar i budrunden.

Når bør du kjøpe og selge bolig?

Vi kommer selvsagt ikke utenom å snakke om boligpriser. Når går markedet opp, og når faller det? Det er det ganske vanskelig å si noe sikkert om. 

Da kjøper og selger man i samme marked, og er mindre sensitiv for prissvingninger.
Det vi imidlertid kan si er at prismarkedet ikke er så viktig dersom du allerede har en bolig som skal selges, og en ny bolig skal kjøpes på samme tid. Da kjøper og selger man i samme marked, og er mindre sensitiv for prissvingninger. 

Litt smartere?

Håper du nå er litt klokere og kanskje enda mer klar for å ta neste steg mot din boligdrøm. Husk at banken også er din naturlige samarbeidspartner for økonomisk rådgivning for livet videre. Og vi vet hvor du kan få tak i flyttekasser...

Spørsmål om boligkjøp?

Book et digital eller fysisk møte med banken