Prøv vår lånekalkulator

Det er mange krav og bankuttrykk som dukker opp rundt boligkjøp. La oss ta en gjennomgang, så virker kanskje ikke alt så ukjent i din boligreise.

Seks vanlige (og litt vanskelige) bankuttrykk

 • Betjeningsevne. Handler om hva du er i stand til å betale i lån og avdrag. Banken vurderer det ut ifra skattemelding fra året før og de tre siste lønnsslippene. Vi ser også på om du har betalingsanmerkninger eller har vært innblandet i andre forhold som sier noe om hvordan den økonomiske tilstanden din er.
 • Rentebuffer. En rentebuffer betyr at banken må regne på din økonomi, og se om du tåler en renteøkning på 3 prosent. Det kan også avgjøre hvor stort lånet ditt kan være.
 • Hvor mye kan jeg låne? Samlet gjeld kan ikke være mer enn fem ganger din brutto årsinntekt. Med samlet gjeld mener vi all gjeld du har, inkludert eventuell studiegjeld og kredittkortgjeld. Tjener du 600.000 kroner, kan du altså maksimalt låne 3.000.000 kroner.
 • Egenkapital. Du må ha minimum 15 prosent egenkapital av det totale kjøpsbeløpet. I tillegg må du ha midler til å betale omkostninger knyttet til boligkjøpet. 

  Eksempel: 
  Bolig koster 3.000.000 kr, det betyr at du må ha minst 450.000 kroner i egenkapital for å oppfylle dette kravet.
 • Realkausjon. Dersom du ikke har nok egenkapital, kan noen andre (foreldre eller slektninger) garantere for deler av lånet ditt. Det kalles at man stiller med en realkausjonist.
 • Finansieringsbevis. Finansieringsbevist er rett og slett bankens bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for.

  Dette får du fra banken etter å ha hatt en samtale og gått gjennom økonomien din. Når du får ditt finansieringsbevis, kan du gå på visning og legge inn bud.

  Husk at du ikke skal oppgi beløpet i finansieringsbeviset ditt til en megler. Megleren vil kontakte banken for å få bekreftet din finansiering dersom du deltar i budrunden.

Mange bankord og kanskje litt overveldende
Vi forstår at innholdet i disse punktene kan virke både omfattende og kanskje litt skremmende. Men de er viktige, og derfor må vi opplyse deg om dem. Men, du kan huske på at i Skue Sparebank vil du ha en rådgiver som hjelper deg gjennom hele prosessen.

Det ville være lite klokt å kjøpe en bolig som du ikke klarer å beholde fordi forarbeidet ikke var godt nok. Du skal tross alt leve et godt liv ved siden av også. 

Fotball og byturer er fortsatt viktig
Du skal fortsatt kunne dra på fotballtur, reise eller stikke på en bytur i ny og ne. I tillegg kommer kjedelige utgifter – som å betale for mat, spare litt og betjene strømregning og bensinutgifter. Alt dette koster penger, men er en del av livet. Det er viktig å tenke på helheten i økonomien når man vurderer å kjøpe egen bolig.

Book et digital eller fysisk møte med banken
Klar for pizzakveld?
Det beste rådet vi kan gi deg hvis du vil inn i boligmarkedet for første gang er å ta kontakt med banken.

Våre rådgivere vil ta en god prat med deg og gå gjennom hele økonomien din. Først da kan vi legge en god plan for hvordan du skal klare å oppfylle drømmen om å kunne invitere til pizzakveld i egen bolig.

Snakkes vi?