Høsten faller på, og store deler av kongeriket får snart nattefrost. Barn i alle aldre drømmer om jul. En tid da vi kommer til å fråtse i gaver, med familie og venner, mens vi koser oss med den beste mat og drikke. Gleder meg allerede!

Nå trenger vi egentlig ikke vente med å feire jul. Ingen ting er i veien for å ta julefeiringen om sommeren. Men vi liker å vente tålmodig på julefesten, en fest som koster skjorta. Om høsten utsetter vi varekjøp til julefeiringen kan starte. Vi bare må ha en real lysfest ved slutten av året, koste hva det koste vil. Mange av oss vil til og med sette oss i gjeld for å få gavekabalen til å gå opp.

Høres dumt ut?

Nei, kanskje vi heller burde tenke slik ellers i livet. Holde litt lavt forbruk som det normale, for så å spandere på seg noen reale høydepunkter. Spare nå, for å kunne slå hæla i taket - men på et senere tidspunkt. Kanskje spare til alderdommens mange fester?

Orker vi å tenke på livet som gammel?
Utfordringen er å visualisere den fest du får om noen år, hvis du sparer månedlige beløp. Får du det til, ja da har du mulighet til å kjenne på det samme type lengsel som de barnlige av oss føler i oppkjøringen til juleaften, din jødiske, eller muslimske høytid.

Selvfølgelig er det vanskeligere for en ung kvinne av i dag å glede seg til forbruksmulighetene hun får som pensjonist, hvis og bare hvis, hun sparer mere nå. De fleste unge orker ikke tenke på livet som gammel i alle dets dimensjoner, men man kan allerede i tidlige år gjøre seg noen refleksjoner om det å bli moden.

Når du er ung, har du helse til å sove på gulvet, glede av å bo tett på dine kullinger, og kose deg i deres nærvær med enkle måltider. For mye bruk av penger kan til og med ødelegge opplevelser. Det som kunne vært spennende teltferier, blir trivielle hotellopphold. God økonomi som ung, kan hindre deg å ta begivenhetsrike strøjobber, hvor du kommer bort i folk fra alle samfunnslag.

Kostnadstunge utskeielser
Når du er gammel, blir alle dine utskeielser mere kostnadstunge. Og helsa kan fort bli en ekstra belastning. En må rett og slett prøve å tenke på pensjonistårene som en endeløs julefeiring, hvor du må dele ut flere gaver enn du får. Dagens pensjonister gjør jo ikke annet enn å reise, besøke venner og familie. Da de ikke sitter i godstolen og koser seg med god mat og drikke. Eller deler ut gaver til de unge.

Men dette koster. Og når du er gammel nytter det ikke be om forbrukslån, du må tære på oppsparte midler. Spørsmålet blir hvor mye penger du vil bruke på festene de siste dager. Og jo mer du sparer i dag, desto mer vil du ha å rutte med i det som i praksis blir dine feiringsår. Din evigvarende juleferie!

Tenk på spareformer
Jeg tror også du må være beredt på å tenke litt over hvilke spareformer som er fornuftige. Spareformer med veldig forskjellige typer for risiko. Kjøper du aksjer eller eiendom i sentrale strøk, henter du trolig ut en langsiktig gevinst knyttet til det å eie den mest risikofylte delen av næringslivets finansiering: Aksjekapitalen. Trøsten er at selv om svingene er brutale, så tilsier historikken at du bør tjene over tid på å ta denne type risiko. Hvis du da gjør det i en spredt portefølje, med satsinger på de fleste bransjer og bedrifter.

Bankinnskudd er tilsynelatende helt trygt. Men her er det heller ikke nevneverdig avkastning å få. I banken er pengene dine trygge, men du kan neppe regne med å få noen avkastning i et samfunn hvor du etter hvert også må betale formuesskatt, hvis beløpene blir store nok.

Penger er ikke alt. De fleste julefeiringer er fine, selv om det er få gaver under treet. Også når du er pensjonist er dine største gleder uavhengige av en prislapp. Likevel tror jeg de fleste undervurderer hvor mye penger det koster å ha det godt på sine gamle dager. Litt på samme måte som de fleste av oss får en dyrere julefeiring enn det vi hadde håpet på.